4 съвета за изграждане на видеонаблюдение в магазин

4 съвета за изграждане на видеонаблюдение в магазин
5 (100%) 4 votes

Ще повдигнем темата за изграждане на система за видеонаблюдение в хранителен магазин с идеята да помогнем на хората които са изправени пред тази стъпка, а не знаят какво да предприемат.

На първо място при изграждане на системата за видеонаблюдение в хранителен или друг вид магазин е необходимо да се вземе в предвид всички места от където може да се появи пробойна в сигурността на магазина. Повечето собственици на магазини правят грешката като определят броя на камерите според възможният бюджет. Това от гледна точка на сигурност е глупава инвестиция в некачествено работеща система за видеонаблюдение която има доста дупки в сигурността и която може да се заобиколи от недобросъвестни граждани или работници по всяко време с минимални усиля. Така изградена система за видеонаблюдение не е нищо друго освен хвърлени пари на вятъра. Затова първият съвет от екипът на Видеонаблюдение EU е когато решите да изграждате такава система за наблюдение не пестете пари, а ги инвестирайте във вашите очи виждащи всичко което се случва в обекта.

На второ място ще отбележим, че е важно да не се опитвате да си проектирате или монтирате системата за наблюдение сами. Това е грешка от която ще съжалявате в бъдеще. Доверете се на специалисти в областта на системите за видеонаблюдение които да огледат добре обекта и критичните ви точки. За всяка една сцена те ще предвидят точната камера според вида на осветеност, нужният обектив и резолюция за да можете да получите кристално ясна картина от дадената камера. С монтажът и настройката на системата също не рискувайте да го правите сами защото е много важна настройката на всяка камера според светлината постъпваща през обектива което само специалист с достатъчно опит в монтажа на камери за видеонаблюдение би се справил.

Третият съвет към собствениците на магазини е да преценят всички критични в обекта си и да предвидят за там поне по една камера която да наблюдава. Груба грешка се допуска когато се монтира една PTZ камера в средата на помещението с идеята, че тя чрез въртенето си вижда всичко. По голям ефект ще постигнете ако монтирате 5 конвенционални камери които да са насочени постоянно към критичните области, отколкото една такава въртяща се куполна камера която дори е 10 пъти по скъпа от обикновенните. Така спестявате пари, а не губите от времето на запис за всяка позиция. Предвидете камера която да гледа входа на магазина, ако има входни сейфове и за тях е необходима една детайлна камера, складовите помещения и рампата за товаро-разтоварни дейности, помещения, коридори и стълбища където може да се крие персоналът, за всяка от касите предвидете по една камера. За щандовете всеки сам преценява колко и къде ще монтира камери – добрите практики показват, че трябва да има поне 2 – 3 панорамни камери из търговската част на магазина и поне по една на всеки щанд от който може да се открадат скъпо струващи продукти. Инвестирайте също и в система за следене на POS устройствата която ще интегрира субтитрите от POS терминала върху видеото от камерата насочена към касата. Така по всяко време ще можете да прегледате записите и да хванете невнимателен или крадящ касиер.

На четвърто място е наблюдението на камерите.  Ако имате възможност назначете доверен човек който през работното време да наблюдава в реално време случващото се в магазина чрез системата за видеонаблюдение. Така при наличието на някаква нередност или инцидент този човек ще сигнализира на вас или на лицата които отговарят за сигурността. Опитът показва, че при 90% от възникналите проблеми пред камерите за видеонаблюдение се намира бързо решение благодарение на наблюдението в реално време. Ако няма кой да прави монтиринг постоянно тогава само ще имате записи как вашите клиенти крадат от стоката ви и си тръгват.

По долу сме представили един видео клип на колеги от Русия които са монтирали система за видеонаблюдение в хранителен магазин. Всяко от изискванията им е спазено и на клипа ще видите доста хванати клиенти и служители. Системата за видеонаблюдение от клипа е реализирана и с наблюдение на POS устройствата намиращи се на касите – разработка на българската софтуерна компания Микроинвест. Приятно гледане.

Вие можете да добавите коментар към съществуващата публикация.

Добавете коментар


Warning: include_once(/home/kassaba2/public_html/videonabliudenie-blog/stopexit/lib/ClientController.php) [function.include-once]: failed to open stream: No such file or directory in /home/kassaba2/public_html/videonabliudenie-blog/wp-content/themes/BlueElements/footer.php on line 36

Warning: include_once() [function.include]: Failed opening '/home/kassaba2/public_html/videonabliudenie-blog/stopexit/lib/ClientController.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php52/pear') in /home/kassaba2/public_html/videonabliudenie-blog/wp-content/themes/BlueElements/footer.php on line 36

Fatal error: Class 'StopexitClientController' not found in /home/kassaba2/public_html/videonabliudenie-blog/wp-content/themes/BlueElements/footer.php on line 38