Инсталирай сам видеонаблюдение

Инсталирай сам видеонаблюдение
4.67 (93.33%) 6 votes

Ролята на видеонаблюдението все повече засилва значението си в нашия бит. Смятаното доскоро за скъпо и недосегаемо удоволствие да наблюдаваш дома си, офиса или магазина си, навлиза все по-масово в обикновения живот. Намаляващите цени на компонентите за видеонаблюдение, възможен лесен монтаж от неспециалисти, ни доведе до мисълта да направим по-достъпно използването на тази техника в живота ни, като Ви покажем начините да монтирате сами система за видеонаблюдение. Наблюдението на паркомястото през нощта, на служителите в офиса и магазина, на хората, които сеопитват да ни навредят, неоспоримо предизвиква ефект на по-голяма сигурност, ефективност от работата и повече спокойствие в напрегнатите дни.
Тук ще се опитаме с няколко урока да предложим на нашите клиенти как сами да изградят система за видеонаблюдение, като спестят ценни средства за монтаж, защото всеки би могъл да си изпълни малка система за видеонаблюдение в дома, в магазина, в офиса. И основното е, че е нужно да имате само малко познания за електротехниката и боравене с ръчни електроинструменти.

 Компонентите на видеонаблюдението

Една система за видеонаблюдение се състои от следните основни компонента :

  •  камери за видеонаблюдение;
  •  записващо устройство;
  •  захранване;
  • проводници и конектори; 

За видеокамерите: 

В момента съществува изключително разнообразие на камери за видеонаблюдение. Голямата част от тях са произведени в далечният исток – Китай,Тайван, Корея. На пазара се предлагат и видеокамери на световноизвестни марки – произведени в Европа или САЩ. Последните отстъпват по ценовия си клас на източноазиатските производители и откровенно казано, за една малка система не е необходимо да се похарчат пари за такава техника. 
Параметри и избор на видеокамера :

Видеокамерите се характеризират с няколко параметъра : разделителна способност, фокусно разстояние, далечина на нощно осветяване и др. Основният параметър за избор на видеокамера е разделителната способност. Последната най-общо се измерва в телевизионни линии ( TVL ) и представлява параметър определящ способността на видеокамерата да различава малките детайли от картината. Най-често предлаганите на пазара камери са с 420 TVL, качеството изображението на които определя трудно разпознаване на малки детайли от обекта ( или казано по друг начин трудно разпознава лица на хора ). От масово използваните, Съществуват камери с разделителна способност от 540, 600, 650 и 700 TVL. Последните предлагат картина, която се доближава максимално до телевизионната камера.

 Фокусното разстояние определя параметрите на лещата пред матрицата на видеокамерата. От него зависи каква площ може да се наблюдава от самата камера, като съществува тясна зависимост между фокусното разстояние, детайлността на картината и наблюдаваната област. Фокусните разстояния като числа са 2.8, 3,6 до 16 mm и повече, като тези с по-голяма стойност ще наблюдават отблизо обекта, но по-малка част от него. Или камера с малко фокусно разстояние ще наблюдава по-голяма площ, но с по-малки детайли. За наблюдение на магазини и офиси най-често се използват камери с фокусно разстояние 3,6 и 6 mm.

 Инфрачервената подсветка характеризира способността на видеокамерата да осветява обекта нощно време или при намалена светлина по дължина, т.е. камери с повече светодиоди ( основните осветители на инфрачервена светлина, вградени в самата камера ) ще осветяват на по-далечно разстояние обекта, от тези с по-малко или по-маломощни осветители. нужно е да се вмъкне, че съществуват видеокамери и без подсветка, но те като че ли се изместват от тези за нощно виждане, тъй като са по-универсални. Параметъра за нощно осветяване е упоменат от производителя в параметрите навидеокамерата. Това са общо параметрите, с които трябва да се съобразите при избор на видеокамера. В нашите напътствия ние ще Ви предложим варианти, ще Ви покажем примери и ориентирането при избора ще се окаже лесна задача.

 Записващи устройства

 Принципът на запис на информацията, заснета от видеокамерите е следният : преобразуване на аналоговия сигнал от камерата в цифров вид, компресирането му в известните формати и запис върху магнитен носител най-често твърд диск или флаш памет. Предлаганите на пазара записващи устройства биват видеорекордери (DVR) и кепчър платки (DVR платки) , които се монтират в персоналните компютри. Видеорекордерите представляват сами по себе си едноплатков компютър, който има за задача преобразуване на сигналите от камерите, компресия, запис върху твърд магнител носител (харддиск) и връзка с локална мрежа или Интернет. Видеорекордерите също имат параметри, които характеризират тяхното приложение. Някои от тях са : брой канали ( брой камери, които могат да се включат към тях ), динамичност на картината ( кадри за секунда – fps ), възможност за подръжка на определен формат харддискове, компресия ( avi или h264 ) и др. Най-често предлаганите на пазара видеорекордери са 4, 8 или 16 входови. Поддържат харддискове от 500GB до 2TB. Изградената с видеорекордер система притежава следните предимства: по-добро качество на запис, на наблюдение през Интернет, малки размери, управление с дистанционно управление или мишка, ниска консумация и др. За изграждане на малки и средни системи за видеонаблюдение това е най-удачният вариант, предлагащ простота на интерфейса, гъвкавост и независимост.

 Кепчър платките за видеонаблюдение, представляват компромис на видеорекордерите и се монтират на места, където не е необходмо високо качество, наличен е персонален компютър, постоянно включен към мрежата и операционна система Windows. Като цяло те предлагат по-ниска динамичност на картината, по-малки възможности и използват харддиска на компютъра, в който са вградени. Ограничение е типа на чипсета на дънната платка на компютъра, който е необходимо е да е на Intel, когато се използват платки Geovision. Ниската им цена ги прави предпочитани за домашна видеосистема, за малки магазини и офиси.

 Трябва да се спомене, че с подходящи микрофони и двата типа записващи устойства могат да записват и звук, като броя на зуковите канали зависи от типа на устройството.

 Захранващи блокове

Често пренебрегвани като част от системата за видеонаблюдение, захранващите блокове определят качеството и работоспособността на системата. Параметрите на захранващите блокове са напрежение ( постоянно или променливо ), максимален ток, филтрация на смущенията, работна температура. Твъде голямото разнообразие напредлаганите на пазара захранващи блокове, може да обърка дори и специалиста и изкушен от по-ниската цена да го обърка да избере неподходящо захранване. тъй като производителите на захранващи блокове дават параметри в идеални условия е необходимо презапасяване на захранването по ток. За по-сигурна работа практиката показва, че необходимо презапасяване от 30% до 70%.
 Най-разпространеното захранване е 12VDC ( изправено и филтрирано ) и 24VAC ( променливо захранване директно от понижаващ трансформатор ). На указателната табелка на всяка камера е показан вида на захранващото напрежение и консумацията. Това е достатъчно да се направи избор на захранващ модул.

 Проводници и конектори

 Камерите за видеонаблюдение предават комплексен аналагов сигнал, който може директно да се включи към входовете на телевизора, т. нар. чинч или SCART. Сигналът е сравнително нискочестотен, като стандарта за изходните клеми е BNC куплунг и се използват телевизионни кабели – коаксиални. По стандартен коаксиален кабел сигналът може да се предава, без допълнително усилване до около 70-100 м. Съществуват множество разновидности на конектори за монтаж, като най-разспространените са f-конектор към BNC или универсални BNC конектори за коаксиален кабел. Монтажът е лесен и достъпен дори и за неспециалистите в тази област.

Вие можете да добавите коментар към съществуващата публикация.

Добавете коментар


Warning: include_once(/home/kassaba2/public_html/videonabliudenie-blog/stopexit/lib/ClientController.php) [function.include-once]: failed to open stream: No such file or directory in /home/kassaba2/public_html/videonabliudenie-blog/wp-content/themes/BlueElements/footer.php on line 36

Warning: include_once() [function.include]: Failed opening '/home/kassaba2/public_html/videonabliudenie-blog/stopexit/lib/ClientController.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php52/pear') in /home/kassaba2/public_html/videonabliudenie-blog/wp-content/themes/BlueElements/footer.php on line 36

Fatal error: Class 'StopexitClientController' not found in /home/kassaba2/public_html/videonabliudenie-blog/wp-content/themes/BlueElements/footer.php on line 38