Какво представлява IP видеонаблюдението

Какво представлява IP видеонаблюдението
5 (100%) 9 votes

Мрежовите IP камери за видеонаблюдение са в употреба вече повече от 5 години. Първоначално мрежовите камери намериха употреба като уеб камери в Интернет (от там идва и другото им наименование Интернет Камери). Те станаха много популярни за наблюдение на забележителности и туристически атракции. Способността им да се свързват в мрежа и да използват FTP технологията за пренос на изображения към уеб сайтове ги правят идеални за такива приложения.

С течение на времето софтуерът за записване беше разработен от голям брой производители, което позволи тези мрежови камери да бъдат свързани към локалната мрежа и видеото записано от тях да се съхранява на компютър, който е също част от тази мрежа.

За да се намали капацитета на твърдия диск необходим за постоянното записване на видео файлове са разработени различни по сложност алгоритми за разпознаване на движения. Чрез този метод камерите записват само, когато има поява на движение в обхвата на обектива, или иначе казано движение в сцената на видеонаблюдение.

Първите камери имаха някои ограничения в сравнение с традиционните аналогови камери, осветеността не е беше чак толкова добра, честотата на кадрите често бяха по-бавни от 25 кадъра в секунда което е  стандарт на обикновитени аналогови камери за видеонаблюдение, не всички бяха предназначени за външен монтаж  и тези камери които наистина биха могли да се съревновават с аналоговите  камери бяха прекалено скъпи.

Въпреки тези ограничения на най-ранните IP камери, те бяха добре пригодени за определени условия. Първите интегратори бяха учреждения с експериментална цел. Училища, колежи и университети вече разполагащи с изградена вътрешна локална мрежа, съществуващи сървърни помещения, където те просто добавяха допълнителни твърди дискове за видео запис и главните помещения на IP видеонаблюдение бяха добре осветените училищни коридори, ИТ класни стаи и общи помещения.

Там където IP камерите пасваха на условията и имаше изградена мрежа, те доказаха своята ефективност и рентабилност в съотношение качество-цена за целите на видеонаблюдението.

След няколко години на продължителна разработка, сегашното поколение IP камери за видеонаблюдени предоставя качество на образа далеч над традиционните аналогови CCTV камери. Мегапикселовите камери станаха общ продукт на много производители, някои от които произведоха 2,3,5,11,16 и дори 21 мегапикселови камери. Тези камери са способни да покрият работата на няколко от традиционните камери, благодарение на високата резолюция която имат изображенията им.

Вече е възможно да увеличите образа в рамките на записаното видео даващо възможност да видите ясни детайли от него. Тази възможност ги прави идеален избор за разпознаване на лица, разчитане на регистрационни табели и други дейности свързани с големите им възможности за запис на висококачествено видео.

Вие можете да добавите коментар към съществуващата публикация.

2 коментара към “Какво представлява IP видеонаблюдението”

 1. Кирил каза:

  А защо не разширите статията с въпроса за интеграция на различни видове IP камери? Защото моя скромен опит показва че дори различните поколения камери на един производител не се разбират една с друга. И докато при стандартните видео камери нещата са ясни, при IP-тата съвсем не е така… Какво правим когато година или две след изграждането на една система с IP камери, по една или друга причина няколко IP камери „предадат богу дух“ и се окаже че вече не се предлагат на пазара?

  Или пък евтините IP камери които при движение пишат снимки а не видео? Апропо и при вашите не видях да е описано какво записва софтуера…?

 2. Видеонаблюдение каза:

  Благодарим на Кирил за предложението. Интеграцията на рaзлични видове IP камери е тема, което от години интересува работещите в областта на системите за сигурност и в частност системите за видеонаблюдение. Тази тема ще бъде подробно разгледана в най-скоро време в нашите публикации. Отделно искаме да отбележим, че след появата на ONVIF стандарта интеграцията на IP камери от различни производители в оща система вече не е мит, а е нещо напълно възможно даващо възможност за бъдеща надстройка на системата и лесна замяна на дефектирали камери.
  Дали една камера е евтина или скъпа, това не е определящо за качеството на получаваното изображение и функционалните възможнoсти.При тестовете, които провеждаме всеки месец, не рядко сме ставали свидетели, когато скъпоструващ продукт на добре познат и реномиран производител се представя изключително зле особенно в нощен режим.
  Относно видовете ip камери коитo предлагаме – Apexis, TNV, Histream, те всичките записват видео в режим на движение (motion detection).

Добавете коментар


Warning: include_once(/home/kassaba2/public_html/videonabliudenie-blog/stopexit/lib/ClientController.php) [function.include-once]: failed to open stream: No such file or directory in /home/kassaba2/public_html/videonabliudenie-blog/wp-content/themes/BlueElements/footer.php on line 36

Warning: include_once() [function.include]: Failed opening '/home/kassaba2/public_html/videonabliudenie-blog/stopexit/lib/ClientController.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php52/pear') in /home/kassaba2/public_html/videonabliudenie-blog/wp-content/themes/BlueElements/footer.php on line 36

Fatal error: Class 'StopexitClientController' not found in /home/kassaba2/public_html/videonabliudenie-blog/wp-content/themes/BlueElements/footer.php on line 38